Snart är det 1:a advent och julefrid

Nu börjar vi närma oss 1:advent och vad allt det innebär. Ut i garaget och in med kartonger. Man letar febrilt efter alla juleljus, adventsstjärnor, adventsstakar och egentligen allt som lyser och blinkar. Visst är det fin med all belysning och visst blir det en mysig stämmning. Tänk när man går upp tidigt som jag på lördagsmorgnarna och satt timer på all belysning, man sätter på kaffe, sätter sig i fåtöljen och bara njuter. Visst är det härligt med advent och jul.
 
För att inte prata om all julhandel. Alla julklappar som ska inhandlas, efter en lång lista. Som tur så är det inte så många som tänker handla julklappar i år, eller. Sen är det all julmat som skall inhandlas, oxå den efter en lång lista. Visst är det härligt med julen.
 
När vi sen närmar oss dopparedagen så kommer man på, har vi handlat all? räcker julmaten? Vi måste ut och kompletera. Fler julklappar, mer mat. Visst är det härligt med julhelg.
 
Nu är det så att vi måste ha en gran. Bäst att vi handlar den långt innan den ska in så vi får en som ser snygg ut. Vad ska vi ha för sort i år? Sist hade vi en rödgran, barrade innan jag hade fått på kulorna men den var billig. Nä i år ska vi ha en som inte barrar så fort, tror det blir en kungs eller blågran men dom är ju dyra. Nä, ska vi inte ha en plastgran, barrar inte, slipper handla ny varje år, och de kostar inte så mycket utslaget på de 30-40 år man har kvar. När 3:e advent närmar sig så ska det lagas en massa godis. Ut och handla sirap, kakao, grädde, blockchoklad, nötter osv. Nu tar vi en godislagardag med glögg. Baka, koka, rulla, frysa, in i ugn, nu sprutar svetten  samt ett ryggskott är på gång. Slår upp glöggen, det är såå gott, speciellt när man är svett och törstig. Visst är det mysigt med julen.
 
När väl julafton kommer så infinner sig ett visst lugn. Man stiger upp på morgonen, man behöver inte tänka på julklappsstrupor till barnen, bara dricka en kopp kaffe, pusta ut och njuta. Nu är ju allt inhandlat och klart. Visst f-n, julklappsspelet, det har jag glömt. Hur var det nu? tre eller fyra klappar var och billiga ska dom vara. Tur ICA Karlsson har öppet. Suddgummi, tändstickor, en mugg och ett block, yepp det blir det. Hem i full fart och slå in. Nu då, nu kan man väl njuta. Klockan tre samlas vi  och dricker glögg, tittar på Kalle Anka och förbereder all julmat som inhandlats. Nu kan man verkligen må bra. Kalle, glögg, ägg och sill och all annan mat som hör julen till. Öl och snaps sitter som foten i en hossa (strumpa). Gott.
 
Ja det är vad som kan hända denna julemånad men det bhöver inte vara all denna stress, tänk på hjärtat. Jag och min familj kommer inte att stressa på detta vis för vi ska njuta av julen och alla lediga dagar. Lagom med handel av julklappar, lagom med mat och lagom med det mesta, vi bor ju ändå i lilla landet lagom. Visst är det mysigt med en lagom jul.
 
Nu får vi se hur det blir här framåt veckorna och alla adventssöndagar. Rapport kommer om hur allt artar sig, kanske lite julrecept, lite bilder på julefrid.
 
I kväll ska vi i alla fall åka in till Triangeln i Malmö och titta på all rea, ja det är ju 20% på allt och se hur Glitter har julpyntat där dotter yngre jobbar, ska visst bli en överraskning där. Kanske en kaffefika.